حاج حسن حسین زاده به روایت مهندس مهدی بازرگان
همانطور که قبلا اشاره شد حاج حسن حسینزاده موحد مبارز و مجاهد خستگیناپذیر «مبارزات سیاسی خود را از نوجوانی آغاز کرده بود و نخستین دستگیری او در ۱۵سالگی هنگام پخش اعلامیۀ امام خمینی در امجدیه اتفاق افتاده بود.» (در اینجا) . همچنین در مطلب قبل عکسی از این دوران نخستین زندانیشدن ایشان نیز منتشر شد (در اینجا).
در خاطرات مرحوم مهندس مهدی بارزگان، معروفترین چهرۀ مبارز ملی مذهبی و موسس نهضت آزادی، چندجا به این دوران زندان حسن حسین زاده در سال ۱۳۴۶ اشاره شده است. این خاطرات در بخش «خاطرات زندان» در زمرۀ یادداشتهای روزانۀ مرحوم بازرگان و در جلد سوم مجموعه آثار ایشان چاپ شده است. نام حاج حسن حسینزاده از صفحۀ ۱۴۳ در فاصلۀ خردادماه ۱۳۴۶ تا مهرماه ۱۳۴۶ در این بخش از خاطرات مهندس بازرگان آمده است:
« جمعه ۱۹/۳/۴۶ تا پنجشنبه ۲۵/۳/۴۶
...چهارشنبه شب یکی از دستگیرشدگان اخیر را از قزلقلعه به اینجا انتقال دادند: آقای خاتم (خیاطان) ... یک جوان ۱۵ساله دانشآموز به نام حسینزاده نیز همراه او از قزلقلعه آوردند که به دارالتأدیب فرستادند.
جمعه ۲/۴/۴۶ تا دوشنبه ۵/۴/۴۶
روز دوشنبه جوان دانشآموز حسینزاده همپروندۀ امیرحسینی و رفقا را از دارالتأدیب به زندان ۴ منتقل کردند. جوان معقول و خیلی مقدس و محجوب است.
یکشنبه ۱/۵/۴۶ تا پنجشنبه ۱/۵/۴۶
چهارشنبه، آزادی جوان دانشآموز حسینزاده (همپرونده خاتم و امیرحسینی) با تبدیل قرار.
جمعه ۱۷/۶/۴۶ تا پنجشنبه ۲۳/۶/۴۶
شنبه ۱۸شهریورماه جوان دانشآموز (حسینزاده) را که سابقاً با تبدیل قرار آزاد و مجدداً دستگیر و بنا به اصرار آقای ستوان کاکاوان به دارالتأدیب فرستاده شده بود، در نتیجۀ اعتراض و اعتصاب غذا به زندان ۴ آوردند. علت بازداشت مجدد او نامههای تندی بوده است که برای رفقای اینجا (از جمله شریفیان و توکلی) فرستاده و در آنجا صحبت از خفقان و روزهای ننگین تاریخ کرده و ظاهراً آقای کاکاوان خوانده و گزارش کرده بوده است.
سه شنبه ۲۵/۷/۴۶ تا ۳۰/۷/۴۶
شب به مناسبت میلاد حضرت امیرالمؤمنین که فردا است، مجلس جشنی بعد از شام داشتیم: قرائت قرآن با ترجمه، اشعار مدیحه توسط حسینزاده، قطعاتی از نهجالبلاغه توسط عدالتمنش، پذیرائی و بالاخره سخنرانی آقای طالقانی ... »
* از اینجا مشخص میشود ایشان در ابتدای دستگیری به خاطر کم سن و سالی، به دارالتأدیب فرستاده میشود، اما با تداوم و تشدید فعالیتهای سیاسی و انقلابی این نوجوان شجاع، موضوع سنش برای حکومت پهلوی در حاشیه قرار میگیرد و دوباره راهی زندان میشود!